Wie ben ik en wat is de Giraf?

Mijn naam is Gemma Cools en ik werk met veel plezier al jaren met kinderen en ouders. Ook als moeder laat ik me nog elke dag verwonderen door mijn dochter en leer ik van haar steeds meer over het moederschap en opvoeding. Na mijn studie Maatschappelijk Werk heb ik jarenlang in de jeugdhulpverlening gewerkt. Elke dag ontmoette ik veerkrachtige kinderen die, ondanks de vervelende ervaringen of omstandigheden waarin ze leefden, hun eigen weg probeerden te vinden. Steeds meer kreeg ik de behoefte te ontdekken hoe ik dat ene specifieke kind in het licht kon zetten, zodat hij/zij volop kon gaan schijnen en schitteren. Vanuit de interesse voor de belevingswereld van kinderen en de behoefte meer te kunnen betekenen voor hen en voor hun ouders, ben ik de opleiding Integratieve Kindertherapie gaan volgen, aan de Nederlandse Academie voor Psychotherapie. Nadat ik deze opleiding had afgerond ben ik begonnen met mijn eigen praktijk de Giraf. De Giraf is ontstaan na het lezen van het boek “De giraf en de jakhals in ons”, geschreven door Justine Mol, waarin ik geraakt werd door de interpretatie die gegeven werd aan het dier de Giraf. Samengevat en geciteerd komt het op het volgende neer:

  • de giraf is een dier met een groot hart
  • de giraf is empathisch, helder en oprecht en steekt zijn nek uit
  • de giraf staat voor vertrouwen in onze innerlijke wijsheid en rijkdom
  • de giraf verbindt hoofd en hart en staat evenwichtig op zijn poten

Als je stevig op je poten staat, kun je open luisteren en je inleven in wat waar en waardevol is voor jezelf én voor een ander. Dan hoef je niet bang te zijn om omver gelopen te worden. Je weet dat jij ertoe doet! Dit is waar integratieve kindertherapie voor staat: het kind staat centraal en het kind heeft zicht op zijn (on)mogelijkheden en het gebruikt zijn innerlijke rijkdom om zijn klacht aan te pakken en op te lossen. Door te vertrouwen op de eigen wijsheid en de kracht van kinderen, verloopt het proces van heling over het algemeen snel. Het kind durft zijn nek uit te steken: Ik doe ertoe! Ik verbind me zowel met de kleine Giraf, het kind, als met de grote Giraf, de ouder!

“De Giraf” © is geïllustreerd door: Desirée François